Artikel over Acne in TKKR geschreven door huidtherapeut Patricia Elkhuizen

Huidtherapeut Patricia Elkhuizen heeft een artikel geschreven over acne in de krant TKKR. Deze krant is verspreid in Twente. Ook is het artikel online beschikbaar.

Last van acne? Dit is wat de huidtherapeut voor je kan betekenen

De huidtherapeut is een specialist op het gebied van de huiden behandelt zowel de gezonde als zieke huid. Een van de aandoeningen waarmee een huidtherapeut regelmatig in aanraking komt is acne. Maar wat is het precies en wat kan eraan gedaan worden?

Acne

Acne is een aandoening van het haartalgklier complex en kan zich uiten in de vorm van mee-eters, ontstekingen en soms zelfs cysten. Daarnaast kan acne littekens veroorzaken. Meestal komt acne voor op het gezicht, in de hals en nek, op de borst en op de rug. Hoewel het veel voorkomt in de puberteit, zijn er ook volwassenen met acne.

Acne behandeling

Gelukkig kan er iets gedaan worden aan acne. De rol van de huidtherapeut bij een acne behandeling begint met een beoordeling van de huidconditie van de patiënt. De huidtherapeut zal de ernst van de acne bepalen. Vervolgens wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Dit plan is afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van de patiënt. Ook zal de huidtherapeut een coachende rol vervullen door de patiënt gedurende het behandeltraject te informeren en te adviseren.

Meerdere behandelmogelijkheden

Iedere patiënt is anders en daarom zijn er verschillende methoden om acne te behandelen. Eén van de behandelmogelijkheden van acne is een manuele behandeling. Deze methode is gericht op het reinigen van de huid met producten die vuil en dode huidcellen verwijderen. Ook worden tijdens deze behandeling de mee-eters en ontstekingen verwijderd.

Chemische peelings zijn een andere techniek die huidtherapeuten toepassen bij de behandeling van acne. Door het aanbrengen vaneen chemische oplossing op de huid, wordt de bovenste laag dode huidcellen verwijderd, waardoor de huid gladder wordt en de kans op verstopte poriën wordt verminderd. Chemische peelings zijn effectief bij het aanpakken van actieve acne en bij het behandelen van acne littekens.  

Huidtherapeuten maken ook gebruik van lichttherapie om acne te behandelen. Deze technieken worden vooral ingezet om de bacteriën die acne veroorzakente doden, de talgproductie te reduceren en ontstekingen te verminderen. Licht-of lasertherapie kan ook helpen bij het verminderen van acne littekens.

Voor patiënten met ernstigere vormen van acne kan de huidtherapeut bij onvoldoende resultaat besluiten (terug) te verwijzen naar de(huis)arts voor mogelijke aanvullende medische behandelingen. Omgekeerd kan de behandeling bij de huidtherapeut ondersteunend zijn aan de behandeling met medicatie voorgeschreven door de (huis)arts.

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling van acne door een huidtherapeut is geen verwijzing van een (huis)arts nodig. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kostenvan een acne behandeling gedeeltelijk of geheel uit de aanvullende verzekeringen. Informatie over vergoedingen is terug te vinden in uw polisvoorwaarden.

Kortom, de huidtherapeut kan een waardevolle rol spelen inde strijd tegen acne. Met hun expertise in het beoordelen van de huid, het aanbieden van verschillende behandelingen en het verstrekken van waardevolle adviezen kunnen ze patiënten helpen om acne onder controle te krijgen. Door samen te werken met andere zorgverleners kunnen huidtherapeuten een integraalonderdeel zijn van een uitgebreid behandelplan om acne effectief te behandelen en het optreden van nieuwe uitbraken te minimaliseren.

Patricia Elkhuizen

Huidtherapeut en eigenaar Huidinstituut Mariposas Enschede

Artikel op TKKR klik hier

gratis & vrijblijvend

Intake afspraak

Een mooie huid begint met een gezonde huid! Wat zijn de mogelijkheden voor een behandeling? Maak een afspraak voor een intake om jouw situatie te bespreken.

Tijdens de intake wordt bepaald welk behandeltraject geschikt is.

plan direct een vrijblijvende intake

Patricia Kooij-Elkhuizen
Oprichter Mariposas